fisioMassoteràpiaosteopatiasól-pelviàdomiciliariaones-de-xoctraumatologiareumatologianeurologiadrenatge-linfaticoRPG

Reeducació del Sòl Pelvià (Incontinència Urinària)

Reeducació del sòl pelvià

La fisioteràpia del sòl pèlvia és una branca molt desconeguda per a moltes persones, siguin de l’edat que siguin, dins la fisioteràpia. Per sort, estem evolucionant cada vegada més i gràcies a internet i altres mitjans, aquesta branca es comença a conèixer més i tenir més present dins la nostra societat. L’objectiu d’aquesta rehabilitació és tractar per millorar i eliminar totes aquelles patologies i disfuncions que afecten al sòl pelvià i que per tant afecten a la vida diària de totes aquelles persones que ho pateixen.

A Centres Cruz Navarro, totes les nostres fisioterapeutes posseeixen una sòlida formació i fan servir les últimes tècniques d’electroteràpia combinades amb els exercicis més moderns per tal d’aconseguir que la recuperació sigui més ràpida i eficaç en cada cas.

Als nostres centres no solament tractem la incontinència urinària, sinó que a més tractem totes les disfuncions ocasionades pel sòl pelvià.

Reeducació del sòl pelvià

Les patologies més freqüents del sòl pelvià són:

  • INCONTINÈNCIA URINÀRIA: és la pèrdua involuntària d’orina. Hi ha tres tipus d’incontinència.

ESFORÇ: quan la pèrdua d’orina és originada per un esforç ja sigui saltar, correr, estornudar o tossir. URGÈNCIA: quan la pèrdua d’orina és involuntària, un desig no controlable. MIXTA: es poden convinar les dues incontinències descrites anteriorment.

  •  INCONTINÈNCIA URINÀRIA EN HOMES: aquells homes que han estat operats o que pateixen alguna alteració de pròstata moltes vegades tenen incontinència ja que degut a la cirurgia o la pràctica que es realitza, s’altera tot el sistema muscular i nerviós i al fer esforços poden aparèixer aquestes fugues.
  •  PROLAPSES: un prolapse és una caiguda d’un dels òrgans que es troben dins del sòl pelvià. Les pacients que ho pateixen acostumen a notar una sensació de pes o com si portessin un tampó mal col·locat, ja sigui constant o depenent del que facin durant el dia i fins i tot es poden veure o palpar una “boleta” dins la vagina. És important anar al ginecòleg si es nota algun d’aquests casos ja que depenent del grau en que es trobi el prolapse s’ha d’intervenir quirúrgicamente o no. La rehabilitació en tots dos casos sempre és bàsic.

Hi ha diferents tipus de prolapses: úter o matriu, bufeta o recte. Els diferents factors que ho desencadenen poden ser: esports d’impacte (saltar, correr, abdominals mal executats etc.), embaràs i part, falta de força i tonicitat, pèrdua de pes molt ràpid, problemes respiratoris, entre d’altres.

  • DISFUNCIONS SEXUALS: aparèixen moltes vegades després del part degut a les episiotomies que es realitzen o per exemple quan es té por a mantenir relacions sexuals. S’anomenen disparèunies o vaginismes quan hi ha dolors durant les relacions sexuals, siguin o no amb penetració.  
  • INCONTINENCIES FECALS, GASOS: la incontinència fecal o de gasos és la pèrdua de femta o gas durant el dia. Poden ser deguts a una falta de tonicitat i força muscular, deguts a un part instrumental entre molts altres factors. Ës important tractar-ho el més aviat possible ja que moltes vegades no només afecta físicament sinó també psicològicamet ja que limita molt la vida diària.
  • TRACTAMENT PRE I POST CIRURGIA: és important preparar el cos per una cirurgia i passa el mateix a la musculatura del sòl pelvià. S’ha d’enfortir el màxim possible tota la musculatura per així que la recuperació del post operatori vagi el millor i més fàcil possible. Les cicatrius són un problema afegit en una cirurgia, és per això que si són externes o accessibles, s’ha d’elastificar al màxim per evitar adherències.
  • TRACTAMENT POST PART: aquelles dones que han tingut fills, a partir de la quarentena, és important que es faci una bona rehabilitació per millorar tot el sòl pelvià ja que moltes vegades queda afectat i per evitar en un futur altres patologies descrites anteriorment. És important que hi hagi un bon control abdominal i del SP, ja que treballen en sinèrgia.   Sempre és aconsellable començar la rehabilitació sempre el més aviat possible o a la mínima que es detecti el problema, ja que deixar-ho passar pot provocar un empitjorament de les causes. El nostre objectiu és ajudar a totes aquelles persones que pateixin alguna d’aquestes patologies i millorar la seva qualitat de vida. Les sessions són sempre individualitzades i sempe amb el mateix professional.

Reeducació del sòl pelvià

Els beneficis de la reeducació del sòl pelvià són:

  • millora la qualitat de vida, eliminació de bolquers o compreses, augment de l’autoestima i preparació al part i la menopausa.